• Hoofdsponsor
 • Onze Jan op zijn plek bij VVV

 • Doelman Jan de Boer is op zijn plek bij VVV: ‘Deze club heeft tenminste een ziel’

                     

   Jack Martens (bron: Leeuwarder Courant)

   

  VENLO Zijn transfer van FC Groningen naar VVV had nogal wat voeten in aarde, maar de vastberaden Jan de Boer (23) uit Sloten kreeg uiteindelijk toch zijn zin: een contract in Venlo.

   

  Zelfs roerige zomermaanden in stadion De Koel konden de doelman niet afschrikken. „Deze club heeft tenminste een ziel. Dat kan ik van veel andere verenigingen in Nederland niet zeggen.”

   

  Wel, niet, wel, toen weer niet en uiteindelijk toch wel. Het duurde even voordat zeker was dat je naar VVV kon. Hoe heb jij de aanloop naar jouw aanstelling beleefd?

   

  „Nou, ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd wel vertrouwen ben blijven houden in een overstap naar VVV. Mijn zaakwaarnemer heeft in de tijd dat het onrustig was bij VVV intensief contact gehouden met Willem Janssen (de na één seizoen alweer vertrokken technisch manager, red.) en Marc van Hintum (tijdelijke technisch manager, red.). Dat gaf veel vertrouwen. Toen Ennio van der Gouw (de onbetwiste keus onder de lat van vorig seizoen, red.) vertrok, wist ik zeker dat het goed zou komen. Ik kan niet zeggen dat ik me heb af laten schrikken door de onrust bij VVV.”

   

  Jij bent natuurlijk ook wel wat gewend als het op onrust bij een voetbalclub aankomt.

  Lacht. „Dat klopt wel, ja. Bij FC Groningen hadden we natuurlijk een bizar jaar. Ook dat gedoe met de fans… Sommige dingen gingen echt wel te ver, maar toch. Mensen gaan me dit misschien niet in dank afnemen, maar ik houd er wel van, zo’n club met een rauw randje. Dat maakt het echt een volksclub. Tot de wedstrijd tegen Ajax zat het elke keer weer helemaal vol. Dat is wel bijzonder als je zó slecht speelt.”

   

  Je wilde heel graag naar VVV. Waarom eigenlijk?

  „VVV vind ik een échte club. Met échte fans en een écht stadion. Een club met een ziel. Als je gaat kijken in Nederland, dan zijn er niet zoveel die dat hebben. Al helemaal niet in de eerste divisie. Welke ik bedoel? Misschien is het beter dat ik dat voor mezelf houd. Ik denk gewoon dat VVV een club is die goed bij me past. Ik ben iemand die altijd hard werkt en zegt wat-ie denkt. Dat kunnen de fans hier wel waarderen.”

   

  Bij VVV moet je misschien wel de beste speler van vorig jaar opvolgen. Brengt dat een bepaalde druk met zich mee?

  „Ik heb daar niet zo’n last van. Zoals hij het heeft gedaan, is natuurlijk perfect: VVV als springplank gebruiken naar een niveautje hoger. Ik ben 23, voor mij is het heel belangrijk dat ik nu eindelijk iedere week ga spelen. Bij VVV krijg ik die mogelijkheid. Nu is het zaak dat ik stappen ga maken en vanuit daar zien we wel weer verder.”

   

  Je woont sinds kort in de binnenstad van Venlo. Hoe zijn jouw eerste weken bevallen?

  „Ik vind het geweldig. Leuke stad, leuke mensen. Goeie restaurantjes ook. Echt top. En wat helemaal fijn is: er is een hoop te doen. Ik woon bijvoorbeeld op twee minuten afstand van de Maaspoort. Niet dat ik nu zo’n theaterliefhebber ben, maar mijn vriendin speelt in musicals. Binnenkort moet ze hier optreden. Op twee minuten afstand van mijn appartement! Dat is toch lachen? Laatst ben ik ook een dagje naar Keulen geweest. Nee, echt tijd om terug te gaan naar m’n familie in Friesland heb ik nog niet gehad.”

   

  Klinkt alsof je de tijd makkelijk om krijgt, zo buiten het voetballen om.

  „Nu nog wel, maar ik moet wel hobby’s zoeken. Bij FC Groningen ging ik natuurlijk vaak terug naar Friesland om mijn familie te zien. Mijn ouders hebben een chocolaterie. Dan ging ik daar helpen op de momenten dat ik vrij was. Bestellingen bezorgen, dat soort dingen. Zo kende ik Venlo ook al een beetje. Ze hebben wat klanten in deze omgeving, dus ik was al vaker in de regio geweest. Ook gaf ik nog eenmaal in de week training aan het eerste elftal bij mijn oude amateurclub. Dat vond ik écht leuk. Misschien wil ik zoiets ook wel hier doen. Verder lees ik veel. Het liefst biografieën. Erdogan, Poetin… Ja, hoe verder mensen van mij afstaan, hoe interessanter ik het vind of zo.”

   

  Je begint de competitie direct met een derby tegen MVV Maastricht. Er zijn mindere wedstrijden om het seizoen mee af te trappen.

  „Ik heb er ongelofelijk veel zin in. Ik kijk uit naar het moment dat je bovenaan die trap staat en het stadion inkijkt. En als je dan afdaalt met op de achtergrond dat clublied van VVV… Ik vind het een lekker nummertje! Zoals ik al eerder zei: VVV is gewoon een échte club met mooie fans. Ik kan niet wachten om daar alles voor te geven.”