De oprichtingsvergadering

Op 7 augustus 1961 werd onder voorzitterschap van Siebe Leentjes in hotelrestaurant “De Zevenwouden” definitief op de eerste algemene ledenvergadering besloten dat Sleat een eigen voetbalclub zou krijgen. De vergadering werd bijgewoond door een veertigtal personen. De v.v. “Sleat” zou van start gaan onder voorzitterschap van dr. A.A.W Tjalma. Benny Klinkhamer werd secrataris, ambtenaar Corrie de Lange penningmeester, terwijl Sibbele Reekers en Lolle Poepjes tot commissarisen in het bestuur werden gekozen. Er gebeurde weer iets positiefs in het vestingstadje. Door de leegloop waren vele verenigingen ter ziele gegaan, zoals beide muziekkorpsen, terwijl ook de oranjefeesten weinig kleur meer in zich hadden. De v.v. “Sleat” was de hoop in bange Sleattemer vereningsjaren.

De start in het Wijckelerbos

Omdat Sleat pas op 26 september 1961 Koninklijke goedkeuring verkreeg, leek het al gestarte seizoen 1961/1962 aan haar voorbij te zullen gaan. De invloed van Jouster M.P. de Jong werd door Benny aangewend en zo kon het gebeuren dat Sleat haar eerste competitiewedstrijd in de derde klas FVB pas op 21 oktober 1961 tegen Terhorne speelde. Wel zonder de Sleattemers, die voor Balk hadden gespeeld, omdat de overschrijving niet tijdig was geregeld. Dat was ook de oorzaak dat Geurt en consorten een jaar op non-actief kwamen te staan.

Op vrijdagavond was het altijd een drukte van jewelste op “de hoek” want dan maakte de keuzecommissie de elftallen bekend. Was iemand niet opgesteld, dan ontstond daar de nodige commotie over en was er genoeg reden voor discussie. Op zaterdagmidddag was Sloten leeg want hele volksmassa’s  togen naar Wijckel om Sleat in de bossen van Coehoorn te zien gloreren. Ook op zondag, na de kerkdienst, was het in het centrum van Sloten, “op ‘e hoeke”, een drukte van jewelste want dan moest de wedstrijd van de dag ervoor worden geëvalueerd. Sies Oenema, die z’n club Balk altijd trouw zou blijven en veel voor die club heeft betekend, was dan ook steevast van de partij, tenminste als het vlaggenschip van de v.v. Balk niet verzuimd had de punten aan de Luts te houden. Welke oudere Sleattemer herinnert zich deze taferelen niet?